Սեպտեմբեր ամսվա ամփոփում․ կենսաբանություն

1.Ներկայացնել օգտակար և վնասակար բակտերիաներին, բերել օրինակներ։
Օգտակար բակտերիաներ—բիֆիդոբակտերիա, լակտոբակտերիա։
Վնասակար բակտերիաներ—սալմոնելա, հելիկոբակտեր
։


2.Ինչպե՞ս են բազմանում բակտերիաները։

Բակտերիաները բազմանում են ֆբջջի ուղղակի կիսման միջոցով։ Սկզբում բակտերիայի ներսում գտնվող նյութերը կրկնվում են, հետո բակտերիան բաժանվում է երկու մասի։ Արդյունքում ստացվում են երկու նոր բակտերիաներ, որոնք նման են իրար և մայր բակտերիային։ Այս ձևով բակտերիաները շատ արագ են բազմանում։

3.Օգտակար բակտերիաները ի՞նչ նշանակություն ունեն մարդու կյանքում։
Օգտակար բակտերիաները կարևոր են նրանով, որ օգնում են մարսել սնունդը։ Նաև պաշտպանում են վնասակար միկրոբներից և օգնում արտադրել վիտամիններ։ Նրանք նաև օգտագործվում են կաթնամթերք ստանալու համար։


4. Ինչպիսի՞ բորբոսասնկեր գիտեք(օգտակար, վնասակար)։
Օգտական—խմորասնկեր, պենիցիլին
Վնասակար—մուկոր

5. Բորբոսասնկերը մարդը ինչպե՞ս է օգտագործում։
Բորբոսասնկերը օգտագործվում են սննդի մեջ, օրինակ՝ խմոր բարձրացնելու համար (խմորասնկեր), պանիր պատրաստելու մեջ և որոշ ուտվող սունկերը որպես ուտեստ։ Նաև բորբոսասնկերից պատրաստում են որոշ դեղեր, օրինակ՝ պենիցիլին հակաբիոտիկը։


6․ Ինչպե՞ս են բազմանում բորբոսասնկերը։
Բորբոսասնկերը բազմանում են սաղմներով։ Սաղմները շատ փոքր են, լողում են օդում։ Երբ սաղմները ընկնում են լավ տեղ, սկսում են աճել և դառնում նոր բորբոսասնկեր։ Իսկ երբեմն բազմանում են նաև բջիջների բաժանմամբ՝ փոքր մասերի բաժանվելով։

7․ Գլխարկավոր սնկերի կառուցվածք և բազմացում։


8․ Ինչպե՞ս հասկանալ գլխարկավոր սունկը թունավոր է, թե ուտելու։

9․ Սեպտեմբեր ամսվա ֆլեշմոբ։
Չեմ մասնակցել։

10․ Սեպտեմբեր ամսվա բլոգային աշխատանք։

Սեպտեմբերի 8-12․ Կենսաբանություն

Բակտերիաներ



Սեպտեմբերի 22-26. կենսաբանություն

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Առողջություն

QR CODE